Svaki život ima svoj  početak i kraj. Kaste cipela su malo drugačije određene u odnosu na kaste ljudi i ne  zavise od njihove hijerarhije. Svaka cipela ide silaznom putanjom prema svojoj hijerarhiji starenja.

  • Prvi i najviši nivo u hijerarhiji kaste cipela jeste kada ih kupite. Tada te cipele otprilike sedam dana uopšte ne vadite iz kutije u kojoj su vam došle. Čekate valjda da se malo udomaće u vašoj kući, ali s vremena na vrijeme ih otvarate  i divite se njihovom sjaju i caklini nove kupljene cipele i maštate gdje ćete sve da ih nosite. Zatim pomalo se počinju i nositi. I te cipele se nose samo za posebne prilike kad se ide iz auta u auto, ili ulazi iz mjesta u mjesto, ali ne smije se baš puno toliko pješačiti u njima. I tako one žive, rade svoj posao sve dok ne izgube svoj sjaj. Kad te cipele izgube svoj sjaj, one momentalno i silaze na nižu kastu.
  • Drugi nivo u hijerarhiji jeste  kada cipele više ne nosite noću u izlaske, već one prelaze u dnevne varijante šetnje, kafe i tako tome slično. Primjećujete da se sada u njima šeta i to malo više nego prije. I one sve češće potucaju na kamenčiće i izgledaju umorno i počinju da vam budu ružne, i tada vi u međuvremenu kupite druge cipele kako bi mogle da obavljaju dužnosti i potrebe prvog nivoa kaste, a ove silaze na treći nivo kaste.
  • Treći nivo je poražavajući za cipele, a to jeste da su one odbačene za šetnje, i sada su samo za obavljanje poslova, kao što je platiti račune,  odlazak u prodavnicu i ponekad odlazak frizerski salon,  ako baš nisu  mnogo izgubile na svojoj čvrstini i sjaju, ali je to za cipele poražavajuće, jer će one biti negdje razbacane, dok one nove čekaju da se na novu frizuru obuče i nova haljina i one, cipele bez kojih se ne može. Tada cipele padaju u depresiju. Uopšte nemaju svoje mjesto u kući. Sada su negdje u garaži ili magacinu u nekom paketu i tu čekaju zaplet svoje sudbine i silaze na četvrti nivo.
  • Četvrti nivo je nivo kada cipele nisu nizašta više osim da ideš na njivu kopati grah u njima. Kopat će se jedno ljeto s njima i onda će one umrijeti, odnosno završiti u kesi za smeće! Za vrijeme kopanja dok se bude odmaralo u hladovini, odjednom će osoba da se zagleda u njih i zemljenu prašinu da skine sa njih rukama i kaže: „Kvalitetne su ovo cipele bile i baš sam ih se nanosala!“
Tekst: Bratislava Terzić
Slika: Georges Lemmen